Kleur-ben-je-zelf.jpg

De juiste kleuren kiezen voor uw woning kan een proces vol vertwijfeling zijn. Kiest u voor zonnig geel of voor verkoelend blauw? Geeft u de voorkeur aan sprankelend wit of aan stijlvol grijs? Bedenk: wat past bij u en wat past bij het huis...

 

Bent u nieuwsgierig naar de invloed van kleuren op uw leven? Lees dan het boek Kleur Ben Je Zelf.

Neem ook een kijkje op onze pagina Kleur Bekennen.


Kleurenkeuze

Ons advies: maak uw kleurenkeuze bij voorkeur als u vrolijk bent en lekker in uw vel zit.

Ons advies: maak uw kleurenkeuze bij voorkeur als u vrolijk bent en lekker in uw vel zit.

De kleuren in uw omgeving beïnvloeden uw humeur. Maar andersom werkt het ook: uw humeur op het moment dat u de kleuren voor uw woning gaat kiezen, is van invloed op de keuze die u maakt. Ons advies is daarom: neem deze beslissingen bij voorkeur wanneer vrolijk bent en lekker in uw vel zit!

Kijk daarna wat u met de ruimte wil en welke kleuren bij uw persoonlijkheid passen.. Voor de buitenkleuren van uw huis geldt: wat past bij de stijl van uw woning en wat past bij u? Kijk ook naar de stijlen van de huizen in de omgeving. Wilt u opvallen of mooi in het rijtje passen...

BSC Painting werkt gewoonlijk met de verf van de Antilliaanse Verffabriek (van Krioyo Paint) Dit is verf is van hoge kwaliteit en speciaal geschikt voor het tropische klimaat van Bonaire. De verf is verkrijgbaar in een oneindig aantal kleuren. In onze winkel hebben wij de kleurenvoorbeelden maar u kunt deze ook bekijken bij Krioyo Paint. Of kijk op de website van de Antilliaanse Verffabriek voor inspiratie. Wij adviseren u graag bij uw kleurenkeuze.

De kleurenkeuze bepaalt niet alleen de sfeer maar ook het optisch effect van de ruimte.

De kleurenkeuze bepaalt niet alleen de sfeer maar ook het optisch effect van de ruimte.

Het effect van kleuren op de ruimte

De kleuren en kleurintensiteiten in de ruimten binnenshuis of op bijvoorbeeld de porch bepalen de optische beleving van de ruimte. Wilt u een kamer breder, hoger, lichter, warmer of juist koeler laten lijken, kijk dan naar de tips hieronder.

Ruimtelijk effect
Voor een ruimtelijk effect schildert u de deuren in dezelfde kleur als de wanden waar zij in zitten.

Maak de ruimte breder of juist smaller
De ruimte krijgt een breder effect wanneer u een wand donkerder maakt en de tegenoverliggende wand lichter.
Wanneer u de ruimte smaller wilt laten lijken schildert u de lange wanden in een donkere kleur.

Maak de ruimte hoger of juist lager
Hoe het optisch effect van een bepaalde kleur zal zijn, hangt af van de hoogte van uw plafond. Wanneer u een laag plafond heeft, maakt een donkere kleur de ruimte lager. Wanneer het plafond hoog is, maakt dezelfde donkere kleur de ruimte juist nog hoger. Met een lichte kleur bereikt u het omgekeerde effect: Een hoog plafond in een lichte kleur lijkt lager, een laag plafond in een lichte kleur lijkt juist hoger.

Maak de ruimte lichter met kleur
Een ruimte krijgt extra lichteffect met zachte pasteltinten. Gebruik echter niet te veel pasteltinten want dan gaat de energie uit de ruimte.

De invloed van warme kleuren in uw interieur
Warme kleuren zijn vooral rood- en oranjetinten. Deze zijn prachtig in een interieur maar bedenk wel dat deze krachtige kleuren op u af kunnen komen en de ruimte qua beleving kleiner maken.

Een weids effect met koele kleuren
Blauw en kleuren die van blauw zijn afgeleid zijn koele kleuren die de ruimte een weids effect geven.

Evenwicht en rust
Of u nu gaat voor zachte tinten of felle kleuren, u woont het fijnst is een huis dat qua kleur in evenwicht is. U bereikt dit door kleuren te kiezen die bij elkaar passen en uit een toonwaarde-familie komen.
Net als toonwaarde, geeft ook het toepassen van één kleur in een ruimte van uw interieur rust en balans. Het is vaak minder spannend maar geeft wel een goede harmonie en rust in een ruimte


Verkoopt u uw woning?

Gele, blauwe of gemeleerde wanden kunnen prachtig zijn in uw huis. Bonaire is een kleurrijk eiland dus waarom zou u de Caribische uitstraling niet doorvoeren in uw interieur! Toch is het op het moment van verkoop beter om terug te gaan naar de rust en eenheid van neutrale kleuren en niet te veel dessins.

Zo kan de potentiele koper zich het beste focussen op de mogelijkheden van uw woning en dromen over hoe het zou zijn als zij erin zouden wonen. Met naar smaak kleurrijkgeschilderde wanden is dat veel moeilijker en bovendien is de kans kleiner dat deze kleuren toevallig ook naar smaak van de kijkers zijn.

Maak alles zo neutraal mogelijk. Naast het schilderwerk ook de gordijnen en meubels. Kies voor effen en voor een zachte, lichte kleur. Kleine Caribische details zorgen natuurlijk wel voor de juiste sfeer -de koper zoekt een huis op een tropisch eiland en niet een rijtjeswoning in een Nederlandse stad- maar doe dat in de vorm van enkele losse accessoires.

Tip: Schilder een kastje in dezelfde (neutrale!) kleur als de muur voor een rustig ogend geheel.