Wat betekent uw huis voor u? Een plek om u terug te trekken, tot rust te komen, om na te denken, fijn alleen te zijn of af en toe een mooi gesprek te voeren met een goede vriend met en sfeermuziekje op de achtergrond? Of is uw huis juist een zoete inval, met luide stemmen en vrolijke muziek, waar groepen familieleden en vrienden zich altijd welkom voelen, waar luid wordt gelachen en gediscussieerd? Wat voor u ook geldt, uw huis moet goed voelen. Een plek om echt thuis te kunnen zijn.

Uw karaktereigenschappen zullen de keuze voor uw interieur bepalen. Gaat u voor lichte basistinten of voor felle kleuren? Kiest u voor eenvoud, voor stilte of toont u lef? U zult er niet altijd bij stil staan, maar de uw kleurenkeuze voor uw woning, zowel binnen als buiten, zegt veel over uw karakter. Ook beïnvloeden de toegepaste kleuren uw gemoedstoestand. Dat is toch iets om even bij stil te staan.

Neem ook een een kijkje op de website van Color Matters.


WIt         rood      grijs      blauw      paars      bruin      groen      zwart


Wit

Laten we beginnen met wit. U kiest geen wit als basis van uw interieur omdat u saai bent toch? Of omdat u niets anders weet te kiezen? Nee, integendeel. Wit is de optelsom van alle kleuren samen. Wanneer licht volledig wordt teruggekaatst, zien wij dit als de kleur wit. De kleur wit straalt geen warmte uit en neemt ook geen warmte op. En toch staat wit voor vreugde, feest, waarheid, reinheid, blijdschap, tederheid en liefde.

Er zijn talloze prachtige witkleuren te krijgen in muurverf en houtverf. Door verschillende tinten met elkaar te combineren creert u een ton-sur-toneffect dat warmte, eigenheid en diepte geeft aan uw interieur. Witte muren, een wit plafond en witte meubels staan prachtig bij elkaar, juist als zij niet allemaal dezelfde tint hebben. Details van onbewerkte houtsooten, zoals een bijzettafel, geven het geheel een robuustere look en maken het interieur nog spannender..

Kiest u voor wit als basis, schenk dan extra aandacht aan uw slaapkamer. Hier staat wit-op-wit namelijk voor vederzacht, donzig en dromerig. Ook hier geldt dat niet alleen de geschilderde vlakken de sfeer bepalen, maar vooral ook de stoffen die u toepast in beddengoed en gordijnen. De wat luxere textielsoorten zoals linnens zijn hier echt op hun plaats! Leg om het af te maken naast uw bed een kleed in een neutrale superlichte kleur (die ook past bij uw vloer). Niet omdat u bang bent voor en koude vloer maar puur voor het heerlijke gevoel van weldaad aan uw voeten wanneer u uit uw bed stapt. Een goed begin van de dag.

Geel

Geel is de kleur van de zon, de stille kracht die ons warmte en licht geeft en vrolijk maakt. Geel is de kleur van kennis, concentratie en zelfvertrouwen. Hij maakt alles in je wakker zodat je je kunt focussen en doelbewust kunt zijn. Met geel in uw huis heeft u het gevoel dat u alles kunt bereiken in uw leven. Mensen die van geel houden zijn nieuwsgierig en volop in beweging.

Een of meerdere gele muren in uw huis brengen de zon naar binnen. Met geel is er altijd een fijne sfeer. Veel huizen op Bonaire zijn ook geel aan de buitenkant. Dit typisch Bonairiaanse geel is een soort okerkleur die prachtig uitkomt in het zonlicht.

Rood

Een veelbesproken kleur: rood. Rood staat voor passie en agressie en kan dus zowel heerlijk als gevaarlijk zijn. Rood of roodtinten staan prachtig in een interieur en zeggen veel over u... Maar let op: pas deze kleur toe met mate anders kan het u gaan benauwen. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn.

Wist u dat rood niet alleen een agressieve eye-catcher is maar ook werkt als stimulans voor uw spijsvertering en hongergevoel? Van rood krijg je honger. Voor een restaurant is rood als basiskleur dus een goede commerciële beslissing, maar als u aan de lijn bent kunt u deze kleur thuis beter niet te veel toepassen.

Grijs

Grijs is ook een kleur! Deze staat voor neutraliteit en passiviteit. Dat klinkt een beetje saai maar is bepaald niet negatief. Grijs op de muren ondersteunt een gefocust gesprek. U legt de nadruk hiermee op de inhoud omdat er geen afleidingen zijn. Een zeer geschikte basiskleur dus voor kantoren of zalen waarin lezingen worden gehouden. Ook voor uw werkkamer thuis is een grijze basis een goede keus.

Er zijn zoveel tinten grijs verkrijgbaar in muur- en houtverven dat u er altijd wel een vindt die bij u past; van extreem koel tot behoorlijk warm en van bijna wit tot bijna zwart.

Blauw

Blauw is een typisch Caribische kleur doordat hij geassocieerd wordt met lucht en oceanen. Blauw staat voor stabiliteit en kracht en is de perfecte assertieve kleur. Ook betrouwbaarheid, wijsheid, loyaliteit, expertise en eerlijkheid zijn kenmerken die horen bij de kleur blauw. Een blauw huis of een interieur met blauw als basis zegt het allemaal...

Blauwtinten zijn prachtig te combineren met groen voor een warm effect en met geel voor een meer open en vrolijk effect.

Paars

Paars staat voor luxe en stijl. Deze kleur komt in de natuur weinig voor en was daardoor vroeger duurder om te fabriceren, vandaar de link met luxe. Aanvankelijk ging het hierbij om kledingstoffen maar later ook om verfkleuren. Doordat paars geen kleur is die in de natuur voorkomt, was het vroeger meer werk en daardoor duurder om deze kleur te fabriceren. Vandaar de link met luxe. Paars is een unieke kleur en zal uw interieur een meer formele uitstraling geven.

Paars is overigens goed te combineren met een natuurlijke basiskleur als grijs. De passiviteit van het grijs en het in het oog springende luxe paars heffen elkaar op, waardoor de combinatie mooi in een assertief midden uitkomt.

Bruin

Bruin staat voor mannelijkheid en stabiliteit en geeft dus zowel kracht als rust aan uw huis. Met bruin als basiskleur straalt u autoriteit uit. Dit geldt natuurlijk net zo goed voor vrouwen! Voor mensen die eigenlijk niet goed weet wat zij willen zijn bruintinten in huis vaak een goede keuze.

Bruin combineert prachtig met helder wit. Dit geeft een eigentijds effect. In combinatie met geel- en oranjetinten creëert u een retro look. Bruinen en grijzen worden doorgaans niet snel samen gekozen maar kunnen in de juiste combinatie van tinten een mooi en gedurfd effect geven.

Groen

Groen associëren we met positiviteit, harmonie, veiligheid en vernieuwing. Immers, het is de kleur van de natuur en van een stoplicht dat zegt: gaan! Bovendien heeft groen een rustig effect op de ogen, wat u heel prettig kunt vinden in uw eigen huis. Deze kleur is net als grijs als basis ook geschikt voor ruimten waarin u een goed gesprek wilt voeren of een presentatie wilt houden.

Groen gaat goed samen met vele andere kleuren zoals blauw en grijs. Om de gewenste rust erin te houden combineert u groen niet te veel met andere kleuren.

Zwart

Ja, ook zwart is een prachtige basis voor uw interieur. Met zwart straalt u uit dat u serieus bent. Geen open boek. U komt hiermee enigszins gereserveerd over. U laat wat te raden over en boezemt ontzag in. Wilt u een meer open houding aannemen, dan is zwart geen goede keus voor u.

Twintig jaar geleden was een volledig zwarte muur in uw huis ondenkbaar, maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen. Een pikzwarte muur kan geweldig mooi zijn in veel ruimten. Toch zouden wij u dit op Bonaire afraden als u geen volledig muggenvrij huis hebt. Die kleine stekers komen namelijk niet zoals vaak gedacht op licht af, maar op warmte. Inderdaad, daardoor vliegen ze naar lampen. Maar ook naar donkere ruimten of vlakken die soms alleen maar warm ogen. Ooit rond 's avonds zwarte kleding aan gehad? Ons advies: gaat u voor zwart in uw interieur, pas dit dan toe op meubels (niet de hele bank, wel de tafelpoten) en accessoires.